KAJ JE ENDOKANABINOIDNI SISTEM?

Kanabinoidi so snovi, ki jih najdemo v rastlini Cannabis sativa L., po domače Konoplji.
Thc je eden od množice kanabinoidov konoplje in hkrati tudi najbolj raziskan. Ko pride v telo se zaradi svoje molekularne zgradbe lahko poveže v endokanabinoidni sistem to pa učinkuje na naše telo. Da bi razumeli kaj tam počne in zakaj, si poglejmo najprej, kaj sploh je endokanabinoidni sistem (ECS), ?

ECS je nekakšno omrežje v telesu, sestavljeno iz receptorjev (sprejemnikov) in molekul, ki sprožajo delovanje teh receptorjev. Receptor si lahko zamislite kot majhno ključavnico na vrhu vsake celice. Drobne molekule so ključi, ki se prilegajo v ključavnice in s tem ko se ključavnica odklene, dobi celica določena navodila. Te molekule oziroma ključe imenujemo strokovno tudi agonisti. Z besedo endokanabinoidni sistem poimenujemo skupino receptorjev v telesu, ki se odzivajo na določene agoniste (ključe).

Poznamo dva primarna receptorja: Kanabinoidni receptor 1 (CB1) in Kanabinoidni receptor 2 (CB1). Ključe za te receptorje poimenujemo endokanabinoidi. Endokanabinoidi so substance, ki jih naša telasa naravno proizvajajo, torej ključi, ki skrbijo, da so celice odklenjejo in opravijo svojo nalogo. Endo pomeni notranji, beseda kanabinoid pa izvira iz besede konoplja in predstavlja molekule določene zgradbe. Zakaj so jih tako poimenovali? Preprosto zato, ker so pred odkritvijo endogenih molekul odkrili, da na te receptorje v telesu delujejo ključi, ki jih najdemo v konoplji in so poimenovani kanabinoidi. Dve glavni endokanabinoidni molekuli sta Anandamid (arahidonil etanolamin) in 2-AG (2-arahidonil glicerol).

Prvi je THC izoliral Raphael Mechoulam, Izraelski znanstvenik že v šesdesetih letih prejšnjega stoletja. Ugotovil je, da je to edina substanca v konoplji, ki je psihoaktivna in zanimalo ga je zakaj imamo v telesu receptorje, ki jih odklepa ta rastlinski ključ. Da bi razumel, kateri naš notranji ključ je namenjen odklepanju ključavnic brez zunanjega vnosa, je s skupino znanstvenikov potreboval še dobrih 20 let. Ko so substanco odkrili so jo poimenovali Anandamid. Ime izhaja iz besede Ananda v Sanskrstu in pomeni blaženost ali bliss po angleško. Brez odkritja THCja in Anandamida, njune pomembne vloge verjetno še danes ne bi poznali.

Kanabinoidne receptorje najdemo po celem telesu in opravljajo veliko različnih nalog. CB1 receptorje najdemo predvsem v centralnem živčnem sistemu, CB2 receptorje pa pogosteje v celicah imunskega Sistema, prebavnem traktu in perifernem živčnem sistemu. Te receptorje imamo prav v vsaki celici telesa. Kje vse so ti receptorji nameščeni, nam da vedeti, da opravlja pomembno vlogo pri uravnavanju:
* spanja,
* apetita,
* prebavi,
* lakoti,
* razpoloženju,
* delovanju imunskega sistema,
* razmnoževanju in plodnosti,
* zadovoljstvu in hvaležnosti,
* uravnavanju bolečin,
* spominu,
* regulaciji telesne temperature in še in še.

Endokanabinoidi so kemični sli, ki telesu naročajo, kdaj je treba kak proces sprožiti ali pa zaustaviti. Pomagajo v telesu vzdrževati ravnovesje, ki mu rečemo strokovno homeostaza. Kadar je moteno delovanje endokanabinoidnega sistema, se začnejo pojavljati motnje pri zgoraj naštetem. Strokovno poimenujemo motnje v endokanabinoidnem sistemu z nazivom Endocannabinoid deficiency, ali po domače podhranjen endokanabinoidni sistem.

Če je vaš endokanabinoidni sistem podhranjen, se vam torej obeta obilica težav. Kaj torej storiti, da to odpravimo? Naše telo samo proizvaja endokanabinoide s pomočjo maščobnih kislin. Ena od teh je omega-3 maščobna kislina, ki jo najdemo v semenih konoplje. In seveda ne pozabimo na ribe, kot so losos, sardine in druge.

Za delovanje endokanabinoidnega sistema pa niso dovolj zgolj endokanabinoidi ampak pri njegovem delovanju veliko vlogo igrajo tudi razni encimi. Medtem, ko se anandamid vežet direktno v ključavnice celic, drugi kanabinoidi nimajo enake vloge. Nekateri vplivajo na encime, ki te ključke usmerjajo k ključavnicam, uničujejo nepotrebne ključke in pospravijo nastalo nasnago.

Encim FAAH je odgovoren za razgradnjo odvečnega Anandamida in hkrati tudi THCja. Kanabinoid CBD pa tem encimom preprečuje, da bi razgradile ves thc in tako omogoča celicam, da se aktivirajo s THC molekulo oziroma ključavnico. Sedaj veste, da že uporaba CBDja vpliva na razpoloženje zato, ker omogoča počasnejšo razgradnjo Anandamida.

Če vaše telo kljub vnosu Omega 3 maščobnih kislin in ustrezni dieti ne proizvaja zadosti endokanabinoidov, da bi telo doseglo homeostazo, vam ne preostane nič drugega, kot da za ravnovesje v telesu poskrbite z zadostnim vnosom rastlinskih kanabinoidov, ki nam jih podarja mati narava.

In predvsem ne pozabite, da je konoplja tudi zelenjava in da jo lahko sami vzgojite v svojem vrtu.

vir: https://herb.co/marijuana/news/endocannabinoid-system-dummies/

Prevod: Tanja Cvetrežnik