Kaj je narobe z nami?

Vse pogosteje opažam, kako nezainteresirani smo za vse okrog sebe. Pravzaprav še sebe opazimo le takrat, ko se nam življenje postavi na glavo.

V tem svetu še ni bilo toliko gorja, kot ga lahko opazujemo danes, če seveda želimo videti.

Čeprav smo mojstri v iskanju izgovorov, tako zase, kot tudi za druge, danes živimo v svetu, kjer nas bodo zaslepljenost in ignoranca pahnili v nepovrat.

Primerov je kar nekaj, pa niso edini:

 • Utapljamo se v plastiki in rešujemo to tako, da sedaj plastične vrečke plačujemo in ves problem rešen. Ker se to ekonomsko izplača, bomo vsak piškotek zavili v svojo plastično embalažo, najraje dvojno, dodali še papir in mastno zaračunali.
 • preveč CO2? Zakaj torej morimo gozdove, ki bi nam ga pretvorile v kisik? Seveda, za več površin, kjer bomo proizvedli še dodatni ogljik, metan itd…
 • Lačni? Raje promovirajmo lakoto, to je dobro za zaslužek humanitarnih organizacij!
 • Meso? Kaj moramo, če je pa dobro. Preprosto spregledamo milijone pobitih živalskih otrok in njihovih staršev. Komu mar…., da le diši po pujsku, teličku, piščančku…
 • Hišne preiskave brez prisotnosti lastnika? Kako krasno, policisti bodo obremenilni dokaz prinesli kar s seboj ter vsi bomo ponosni na njihovo uspešnost.
 • Če si drzneš spljuvati delovanje države ali kakega uradnika, postaneš državni sovražnik št.1 kot nekdo, ki želi nasilno vreči demokratično vladavino.
 • Če zagovarjaš uporabo rastlin pa danes škodiš svoji okolici.

Ah, na tem svetu je vse narobe. Razdeljen je na mikro segmente, ki se med seboj zaradi lastnih interesov ni več zmožen usklajevati s samim seboj.

“Deli in vladaj” je načelo naših vodilnih. Zdelili so nas na tako mnogo segmentov, da se ukvarjamo zgolj in le s tem kam pašemo in kam ne.

Se vam ne zdi, da smo vsi v istem žaklju? Na istem planetu, dihamo isti zrak in enako čutimo? Da pašemo skupaj ne glede na pripadnost drugačnim interesom?

Vse to ločevanje nas odvrača od vrednot, ki smo jih nekdaj cenili in spoštovali, danes pa je edina vrednota v tem svetu kapital. Edino veljavni so s kapitalom podprti predpisi v obliki zakonov, ki nas stiskajo v primež nemoralnosti in silijo k zločinom zoper sebe.

Svoja življenja prepuščamo drugim, predpisom in denarju. Le to naj bi bil okvir našega življenja in vsak korak izven je obsojan in kaznovan.

Sama v tem svetu težko živim. Na vsakem koraku videvam krivice, trpljenje, nerazumevanje, obsojanje, žaljenje, privoščljivost, uničevanje. Pomagati pa ne morem, ne smem, nimam specialno podpisanega dovoljenja…. Znam pa. Marsikdaj in marsikje. S svojim delom, znanjem, odnosom. tega si ne dovolim vzeti. Nisem perfektna, sem pa drzna.

Zame je na tem svetu en sam prav: Delaj kar hočeš, čutiš in misliš da je dobro zate, za druge in okolico ter s tem nikomur ne škodi.

Kaj bomo torej kot posamezniki storili za lepši jutri? Vsak kar zmore seveda. Vsekakor pa je treba najprej odpreti oči in si priznati, da s tem svetom ni nič narobe, vse pa je narobe z nami, ki na tem svetu živimo in dovolimo njegovo katarzično uničevanje.

Hvala vsem, ki v tem kaosu pomagate ohranjati ravnovesje, kljub temu, da se zdi vsako malo dejanje kot kapljica v ocean.

Tanja Cvetrežnik, 9.4.19

3 Comments

 1. Odlično napisano Tanja. Kar se pa tiče zakonov, pa mislim da se vsi lahko strinjamo in temu rečemo le obupno. Pomagaš sočloveku, pa si za to še oglobljen. Dandanes je pri nas tako, da če kaj “ukradeš” ali pa pozabiš plačat (predvsem mislim na kako položnico), te takoj čakajo na vratih z ogromnimi kaznimi in raznimi nalogi za rubež. V kolikor pa si nabereš konkreten zalogaj denarja, nepremičnin,…, pa ti povrh vsega še čestitajo. Torej, igrajmo na veliko in kradimo vsepovprek, pa bo vse ok…žal je tako.
  Edina, niti ne “pripomba”, je pri mesu. Vsekakor se strinjam, da so razmere za živali nenormalne in takšna reja vsekakor ni ok. Ni pa nič narobe (po mojem mnenju), če ima kmet doma žival, ki živi lepo življenje, se prosto pase in ima tudi urejene razmerje za življenje, da jo proti koncu njenega življenja ubije in uporabi za lastno hrano.
  To pa tudi zaradi tega (sem nekaj časa nazaj gledal oddajo o veganski in vegetarijanski prehrani) ker za pridelavo tovrstne(veganske) hrane pobijejo ogromno število živali (“škodljivcev”), da pridelek ostane “nedotaknjen”.

  1. Tanja

   Se strinjam z vsem napisanim. In ni ga kmeta, ki skrbi za svojo žival in bi ji iz maternice zato iztrgal mladiča zgolj v korist mleka in mesa.
   Dotaknila se bom tudi veganske prehrane. Vsekakor je vsa rastlinska prehrana, ki se danes goji v korist denarja ravno tako slabo tretirana kot živali. Da o izumiranju živalskih vrst na račun take obdelave zelenjave in sadja sploh ne govorim. Absolutno je vse narobe s takim tretiranjem hrane in zemlje in planeta. Zavedajmo se, da se 80% vse slovenske zelenjave, pošpricane z fungucidi, pesticidi in insekticidi znajdejo na naših krožnikih. Če ne na veganskem kosilu, pa na šniclu, ki ga je s to isto vegansko prehrano zaužilo živo bitje.
   Uradno so nam v lanskem letu tako servirali preko 500 ton raznih strupov v naš jedilnik. Torej se nehajmo čuditi zakaj smo prvi po umrljivosti za rakom.
   Potrebno bo še veliko izobraževanja na tem področju. Sama vsak dan izvem za kako novo grozljivko.

   1. Definitivno bo potrebno še veliko izobraževanja na tem področju, predvsem pa tudi ozaveščanja zaslepljenih ljudi. Žalostno pa se mi zdi to, da nekateri “ozaveščeni” ljudje vse skupaj še podpirajo. Najbolj žalostno pa mi je bilo, ko sem govoril z nekom (tabornikom) ki naj bi nekaj dal na to, kako se živali in planet tretira, pa slišim, da podpira industrijsko rejo živali (govor je bil o kravah), ki imajo dejansko luknjo na boku, da jim lahko kontrolirajo prebavo, pa še nevem kaj vse. To naj bi bilo ok? Od tega dneva, z njim ne govorim več…seveda po tem, ko sem povedal svoje mnenje.
    Grozno pa mi je tudi ko vidim majhne deklice, ki imajo bolj kosmate roke kot jaz, kar pa je posledica prav te industrijske reje, ker živali “fotrajo” z vsemi možnimi dodatki za hitrejšo rast, kar potem preide tudi v naš organizem.
    Tudi semena za na domač vrt niso več kar so bila in če se ne motim, je tudi prodaja domačih oziroma starih semen, prepovedana. Zakaj? Po mojem mnenju profit.
    Pa še to…en dan sem odšel na krajevno skupnost, če bi bili kakorkoli pripravljeni pomagati oziroma financirati (vsaj vrečke za smeti, rokavice pa kakšen sendvič), da naredimo eno čistilno akcijo, pa so me gledali kot da sem z drugega planeta in me na hitro odslovili, češ da to ni v našem interesu. Res lepa skrb za okolje.
    Bom rekel tako…Tanja, keep up the good work, ker tvoje članke je vedno zanimivo prebrati, pa tudi tvoji videi so vselej zanimivi in si ena izmed redkih, ki direktno povejo kaj si mislijo, pa naj nam bo to všeč ali ne.

Comments are closed.