Konopljin sveži sok in še kaj

Kdor si je spomladi posejal kako zrno konoplje, lahko v teh dneh že krepko uživa v njenih darovih. Tisti, ki kot dar vidijo samo cvet, bodo najbrž rekli z malce posmehljivosti, da cvetov konoplja sploh še ne dela… Pa ni čisto tako. Nekatere avtoflower sorte so že odcvetele in se varno sušijo, ali pa so že predelane v kako drugo obliko. Sicer pa v tem obdobju najbolj pridejo do izraza moške rastline, ki so začele obdobje, ko je njihova naloga najpomembnejša: razmnoževanje. Narava vsekakor poskrbi, da so moški na višku svojih razmnoževalnih moči takrat, ko ženske rastline še skrbno skrivajo spol. V naravi so prve ženičke že razkrile svoje razmnoževalne organe, tiste kasnih sort pa bodo s tem počakale že skoraj v jesen. S cvetenjem moških rastlin pa pridejo na svoje veselje tudi čebele, ki se konopljinega cvetnega prahu sploh ne branijo. Ko so ženske rastline v polnem cvetu in tvorijo večje količine smole, pa so moški že odcveteli in v bližino več ne vabijo čebel. Se pa v cvet konoplje in njegovo smolo večkrat ujamejo male zvedave žuželke.

 

Zdaj je torej čas, da nekaj naredimo s temi moškimi. Če gojimo konopljo za seme, jih bomo pridno zalivali; če nam seme ni v interesu, bomo morali žal prekiniti njihov življenski cikel. Da opravičimo tovrstno diskriminacijo do moških, pa se danes skupaj  naučimo kako izkoristimo rastline, ki smo jih izpulili iz zemlje.

 

Konopljo ročno ločimo na:

KORENINE

 

STEBLA

 

LISTE in

 

MLADE POGANJKE (ti razvijejo moški ali ženski cvet).

 

Korenine boste morali oprati pod tekočo vodo. Tudi drobne koreninice so zadosti močne, da pranje vzdržijo. So lepe, skoraj bele barve in tiste, ki niso primerne zlahkoto prepoznate po temnih madežih na površini, ki dajejo slutnjo gnilobe. Take seveda odstranite. Presenetilo vas bo, kako zlahka ločite korenino od stebla kar s prsti, medtem ko so vlakna v steblu neopisljivo močna. Že neprevidna odstranitev lista včasih izzove da za seboj potegnemo vlakno z večjega dela stebla.

 

 

 

Ko so oprane jih skrbno posušimo. Kaj bomo z njimi bo tema za drug članek.

 

Stebla posušimo nekje, dvignjena od tal. Suhe in pa sveže lahko sproti uporabljamo za privezovanje paradižnika, trte…

 

 

Liste smo odstranili in jih ločili po kvaliteti.

Večji listi, obgriženi od žuželk, suhi… so primerni  za kompostiranje.

Vršičke operemo pod tekočo vodo. Z vodo, ki po pranju ostane zalijemo rože.

 

Vršičkom dodamo jabolko, hruško ali banano, sok pol limone in malo žličko kokosove maščobe
Dobro premiksamo.
In dobili smo napitek, ki so ga s Popajem poimenovali “špinača” 🙂

Napitek lahko celo s kom podelite ali koga njegove priprave naučite. Lahko pa vršičke preprosto posušite in jih kasneje uporabite kot čaj ali za pripravo mazil.

Tanja, 22.7.2017

One Comment

Comments are closed.