Lov na moške

Letos sem si zadala posebno nalogo: nobenih moških. Vedno sem trdila, da se tudi na manjši njivi lahko pridela konopljo brez moških, vendarle le z vsakodnevnim pregledom vseh rastlin. Letos skušam dokazati svoje besede in do sedaj mi gre dobro.

Prvi moški so se pričeli pojavljati že pozno pomladi in sicer najprej pri rastlinah, ki so se zasejale same od sebe. Ko sem naletela na prvega, z že bujno razcvetelimi cvetki me je zelo presenetilo. Hkrati so mi zacvetele že prve tri ženske, ki so bile seveda posledično tudi bujno osemenjene. To so bile 4 rastline, ki so zacvetele še preden se je dan pričel daljšati. To se je zgodilo zato, ker so res zgodaj pomladi vzkalile. Bile so velike cca 30 cm.

Po tem dogodku je postalo jasno, da so moški pričeli s cvetenjem in na srečo v naslednjem tednu, ko me ni bilo ni niti en moški odprl svojih cvetov. Tekom izločanja se je vrsta samosevk zelo razredčila. Čeprav je minil že mesec in pol od prvega moškega še vedno vsak dan izločim kakega. a vedno manj in mnoge rastline že kažejo bujne ženske cvetove.

Ker imam posajenih več sort industrijske konoplje se zdaj v eni, zdaj v drugi vrsti pojavlja večje število moških, nekje je glavni naval že minil. Ena izmed sort pa je na primer šele zdaj pokazala svoje prve možakarje.

V odkrivanju rastlin moškega spola sem postala že prava mojstrica. Niti eden ni zacvetel od pomladi. Vse sem uspešno odkrila pravočasno, ko so se še zeleni cvetni popki ravno pričeli formirati. Ni pa vseh moških enostavno odkriti. Včasih se mi zdi, da se namenoma zamaskirajo v ženski cvet in ko je ta že zelo očiten, se ob njem pojavijo drobni zeleno vijolični popki, ki komaj čakajo, da se razpočijo in potresejo svoj cvetni prah. Ne, ko sem jaz na straži!

Vsako jutro v ta namen porabim od ure in pol do dveh ur in pol svojega časa. Ni lahko, res ne. Včasih se mi ne da, pa se opomnim, da bo vse do sedaj zaman, če ne bom vztrajna. Dobra vaja za vztrajnost, ni kaj.

Tu pa se moje delo z moškimi še ne zaključi. Ko si oprtam na ramo, vsak teden večje in težje rastline jih odnesem po hribu navzdol do hiše. V kuhinji zasedem celo mizo in skrbno odstranim vse mlade cvetne in listne vršičke ter jih vakumsko zapakiram v manjše paketke. Vsak paketek vsebuje enkratni odmerek sveže konoplje za dnevni smootie. Mlada konoplja je odlična zelenjava, saj njen okus ni premočan, da bi prevzel vse ostale okuse smootija.

Po tem glavna stebla očistim listov in stranskih vej. Liste uporabim za zastirko, stebla pa sušim pred hišo, da bom kasneje iz njih pobrala še vlakna.

Če koga mika, da bi se mi pridružil na njivi ali pa bi si jo rad ogledal je dobrodošel. Le prej naj se napove: info@hopla-konoplja.si

I-Nat, 5.8.2021