Oh, ta konoplja…

Konoplja zopet buri duha med prebivalstvom Slovenije. Upanje na brezplačno konopljo iz lekarn tli med prebivalstvom kot iskra, ki bo zdaj zdaj vzplamtela in zanetila požar. Uredba je sprejeta.  Dan pred tem je priletelo Vabilo na strokovni posvet v hotelu Slon od MZ, ki se že sklicuje na Uredbo, ki bo sprejeta prihodnji dan. Le še uradni fiasko in uradniki z MZ so uspeli doseči svoje, v kar so verjeli že dan prej. Hm?!

Te dni so zaokrožile novice o veliki zmagi konoplje. Hm?!

Kar precejšnje število uporabnikov konoplje se bo verjetno obrnilo na zdravnike, naj jim konopljo predpiše, da se izognejo črnemu trgu. Realnost ne bo fina, kajti prepričana sem, da vsi tisti, ki zaradi bolezni uživajo zdravila, ki jim pri simptomih učinkujejo, ne bodo upravičeni do konoplje na recept.

Tudi tisti, ki so v obravnavi preko psihiatrije lahko pozabijo, da si bodo simptome blažili s konopljo na recept. Celo priporočam, da ne razlagate preobširno uporabe konoplje, kajti v tej državi zelo ostro obravnavajo tako imenovane zasvojence s konopljo. Pošljejo jih v obravnavo enega od Centrov za odvisnosti, kjer se za njih začne kalvarija z hudimi psihiatričnimi zdravili, morfini in opiati. Program za tako zdravljenje? Presodite sami: TUKAJ.

Vir revija Ženska, marec 2117

Psihiatrija je nedotakljiva reč, veliko raje se v javnosti govori o nekaj deset hospitaliziranih zaradi predoziranja s konopljo, ki so po revitalizaciji odšli domov. Če si drznemo pogledati v psihiatrijo pa je stanje katastrofalno, le tam smo zaradi predpisanih zdravil na recept izgubili le lani 32 ljudi.

Recept za konopljo bo še naprej samoplačniški. Ko bodo nove raziskave prišle do naših strokovnjakov, se bo večina teh bolnikov že vrnila na stara pota v črnem trgu. Le tam bodo namreč našli tisto od konoplje, kar učinkuje. Torej smole, ki vsebujejo čim večji nabor vseh konopljinih učinkovin, od kanabinoidov  144, do terpenov, flavonoidov itd…Zakaj si lahko preberete v članku: Konoplja je boljša od posameznega kanabinoida.

Blebetanje o tem, kako se uredba ne dotika kmetov, ki gojijo v industrijske in prehrambene namene je prekleto zavajajoče. Oprostite izrazu, ampak nekoga bi bilo potrebno pošteno »na gobec«. Če govorimo o rastlini konoplja, ki smo jo celo dali v 2. skupino prepovedanih drog, se še kako dotikamo tudi kmetijske pridelave. Tako imenovane cvetne vršičke iz katerih ni bila iztisnjena smola imajo prav vse ženske rastline konoplje, ne glede na to, za kaj jo vzgajamo. Po novem bo kmet smel uporabiti le stebla in semena, pod velikim vprašanjem pa ostaja cvet, ki po izluščitvi semena ostane. Ne moremo se kar pretvarjati, da ga ni več. Kmetje so to prodajali za čaj, bolj iznajdljivi pa so iz teh cvetov iztisnili smole in jih hot prehrambeni dodatek prodajali čisto uradno in uspešno dodajali vrednost svojim produktom.  Danes sicer smejo na kapljice napisati, da je ena kapljica dnevno zadosti, če ne preveč, zaradi česar pa se nam vsem obrača želodec. Vemo namreč, da je to ena velika laž, ki napeljuje krajo teh cvetov kmetom. Prodaja teh cvetov bo postala nemogoča, kajti medicina priznava za svoje samo t.i. dobro medicinsko prakso, pod strogim režimom in nadzorom. Od začetka marca, ko so v Veliki britaniji, v ZDA pa že prej, označili CBD kot zdravilo, je bila poteza naših uradnikov jasna. To se vidi iz skropucala naših strokovnjakov:

Torej bodo kmetje najverjetneje prisiljeni v uničenje tega dela pridelka., ker nimajo dovoljenj za proizvodnjo in promet z zdravili. Čas bo hitro pokazal svoje.

Poraja se še kup drugih vprašanj. Naprimer, kaj bo z vozniki v prometu. Bo človek, ki bo dobival konopljo doživljensko ob vozniško dovoljenje? Pod vplivom konoplje je namreč vožnja prepovedana.

Če recimo nekdo s pomočjo konoplje čudežno ozdravi, bo moral v službo, konoplja pa mu na recept ne bo več pripadala. Bo ta bolnik še 4 do 6 tednov imel bolniško zaradi dolgotrajne razgradnje kanabinoidov v telesu? Še toliko časa ne bo mogel z avtom v službo? Ali bo toliko časa izpostavljen na milost in nemilost policistom v prometu, ki mu zaradi neaktivnih substanc v telesu, metabolitov konoplje lahko vzamejo izpit za avto in ga pošljejo v program zdravljenja od kanabinoidov? Bo njegovo zdravstveno stanje dolgo v ravnovesju brez kanabinoidov?

Gojenje pa je še vprašljivo pravijo. Menim, da ni. Pravilnik o gojenju t.i. medicinske konoplje, ki smo ga pred leti dobili na vpogled daje jasno sliko, da bo narejeno kar se le da, da bomo doma popolnoma nekonkurenčni glede pridelave. Edina možnost, ki nam jo bodo odprli je gojenje na domačih tleh preko tujih korporacij. Pravilnik sam bi se kljub generalnim napakam dal prirediti na Slovencu prijazen način, a smo nadaljnje sodelovanje zavrnili predvsem zaradi prilog k pravilniku. Razsodite sami.
            

Kaj nam torej ostane? Vsak bo presodil po svoji vesti.

Tanja Cvetrežnik, 26. 3. 2017

3 Comments

 1. Andraž

  In a se bio kdo uprl temu početju? A bomo spet samo gledal?

  Juncker je lepo povedal tu na obisku, da je legalizacija stvar države članice in da EU nič ne omejuje. Naša država vzame priporočilo kot zabetonirano.

  Lep primer je gojenje potaknjencev industrijske, ki je v Sloveniji prepovedan zaradi dveh vrstic v REGULATION (EU) 1307/2013 kjer lepo piše če gojiš “cuttings” ne dobiš finančne pomoči beri subvencije. Ministrstvo za kmetijstvo je odgovorilo na to vprašanje v enem stavku čisto enostavno da se potaknjencev ne sme sadit. Prvo ker bi bil rastlinjak kjer bi imel matične manjši od 0,1ha – mislm sj je na njivi kamor so presajeni potaknjenci. Oni direktive ignorirajo in furajo genocid nad Slovenci lepo naprej.

  Sodeč po časopisih naj bi Izraelci že LETOS avgusta želi THC v konoplji in to v 3t letno… ČISTEGA THC, to bo cca. 300t konoplje s 10% THC… kje v Sloveniji je tak illegaln nasad?

  Mi pa smo lahko srečni če bomo sploh loh kupil to…

  Smejejo se nam, mi pa gledamo.

 2. Uroš

  Trenutno se temu aktivno upira le civilna družba. Aktivirajo se tudi znotraj političnih strank a do sedaj od njih ni bilo agresivnega pristopa. Morda se politika boji revolta konservativnega volilnega telesa?

  Hopla konoplja je ustanovna članica Odbora za konopljo in Zveza NVO na področju drog in njihove uporabe: http://odborzakonopljo.si/zveza/. Največ kar lahko naredimo posamezniki je širjenje informacij in izpostavljanja neučinkovitosti državne birokracije, kjer posamezniki uveljavljajo svojo voljo ter ustvarjajo okolje, kjer bodo dobor zaslužili.

 3. Tanja Cvetrežnik

  Spremembe mora zahtevati več ljudi, kot le peščica nas aktivistov. Priporočam, da se masovno udeležijo letošnjega Marihuana marša vsi uporabniki konoplje. Iz takšnih ali drugačnih razlogov uporabniki.

Comments are closed.