opekline in konoplja

Ste že kdaj slišali, da s konopljo lahko odlično oskrbimo tudi najtežje opekline? Najbrž težko verjamete.

V praksi smo naučeni, da ob opeklini posežemo po ledeno mrzli vodi ali celo ledu, s katerima opeklino hladimo. Logika nam pravi da je opečeno mesto treba hladiti in če imamo srečo, se bomo izognili mehurju, ki je reakcija na opeklino. Če so opekline hude, se seveda težko izognemo infekciji in zdravljenje kože traja več tednov; včasih sledi celo operacija in presajanje kože.

Vsekakor neprijetno za opečenega človeka, saj so opekline po stopnji bolečine med najhujšimi.

Če bi se recimo polili z vrelim oljem bi vam bilo takoj jasno, da so se težave šele začele. Poleg bolečin, otežene osebne nege in obiskov zdravnika sledi še izguba dohodka na račun bolniškega dopusta.
Pred leti se je moj oče močno opekel po obeh nogah. Mehurji so bili od gležnjev do kolen in vem, da je trpel strašne bolečine. Žal takrat za konopljine zdravilne moči še nisem slišala, da bi mu lahko prihranila veliko muk. Danes vem, kaj je potrebno storiti, da se vsemu temu izognemo. Eno samo malenkost: pri roki je potrebno imeti vsaj majhno količino konopljine smole.

Ko me je v ponedeljek 8. v mesecu, poklicala prijateljica, da se je dan pred tem polila z oljem, si nisem predstavljalam obsega njene opekline. Rekla mi je, da je po službi odšla do zdravnika, ker hlajenje prejšni dan ni preprečilo mehurja. Zdravnica je mehur predrla, sestra pa je rano z nečim namazala in tesno povila s povojem. Prijateljico je bolelo in svetovala sem ji, da rano odvije. Pod obvezo je rdečina narasla in še vedno je zelo kljuvalo v rani. Rekla sem ji naj rano spere z vodo ter ji obljubila, da bom zanjo našla smolo in se naslednji dan oglasila.

Pogled na njeno rano je vzdražil moj želodec,moram priznati. Pripravili sva smolo v res majhni skodelici za kavo. Približno gram sva je zmešali z kokosovo maščobo, jo kar se da nežno nanesli na rano in rahlo povili za čez noč. Ker sva konopljine smole nanesli precej, je prijateljico zaskrbelo, da bo čutila psihoaktivne učinke in na njeno presenečenje sem ji slutnjo potrdila. Čez približno 2 minuti je rekla, da je bolečina prenehala, ter da v rani čuti samo še drobne mravljince, ki niso podobni zategovanju kože ob celjenju pač pa prijetnejši. Iz lastnih izkušenj sem ji potrdila, da čuti zdravljenje. Mogoče se čudno sliši, a ko vidite rezultat veste, da ste čutili točno to. Po približno 20 minutah mi je potrdila, da konoplja učinkuje tudi na druge dele telesa. Ker ima za seboj tudi neprijetno izkušnjo z zaužitjem smole, se je za hip prestrašila, da bo učinkovalo preveč in ji bo neprijetno. Njen kasnejši opis je bil, da se je telesno počutila ravno tako, kot ko je smolo zaužila, s to razliko, da so se neprijetni občutki spremenili v prijetne. Tisto noč je rekla, da je spala kot angelček, da se ni niti enkrat ponoči zbudila in da je opazila, da je vsa rdečina zjutraj izginila, skupaj z bolečino. Fotografije so nastale med 9. in 14. v mesecu:

img_20160809_094041

img_20160809_094048

img_20160809_094100

Šest dni za prvo nego s konopljo in osmi dan po nesreči mi je poslala naslednjo fotografijo:
img_20160815_092050

Še vedno ne izgleda lepo, se pa dobro vidi, da je iz kože, ki je zaradi mehurjev odstopila nastala krasta. Zdravnica na kontroli je bila presenečena nad tem, kako dobro se je rana sanirala in prijateljica je obema s sestro povedala kako si je pomagala. Zdravnica je svetovala, naj tega ne uporablja in naročila sestri, da ponovi postopek z nanašanjem neke kreme in tesnim povijanjem. Seveda moja prijateljica ni upoštevala zdravničinega nasveta in je nadaljevala z konopljino nego. Drugo fotografijo je poslala pet dni kasneje:
img_20160819_081308

in tretjo še dva dni za tem:

img_20160821_142844

Slike pričajo same zase. Tudi obraza zdravnice in sestre bi bilo v hipu presenečenja zlata vredno ujeti v objektiv. Pa vendarle je zdravnica na koncu zatajila videno in rekla prijateljici, da pretirava z pripisovanjem takšnih lastnosti konoplji. Pa smo spet tam, kjer se da na široko razpravljati. Pa tokrat ne bom. Želim vam čim manj opeklin, če pa že smola tako nanese, sedaj veste kako ukrepati.

Kdor konopljino smolo oz. hašiševo olje pozna ve, da je v svoji čisti obliki neprimerna za mazanje po opeklini. Smolo moramo zmečati z majhno količino maščobe (priporočam kokosovo, če je doma nimate, pa lahko uporabite tudi olivno olje ali drugo maščobo), da postane mazljiva. Da obe snovi učinkovito zmešate, morate vse skupaj malce pogreti. To storite tako, da vzamete večjo posodo, vanjo nalijete vročo vodo, mešanico smole in maščobo pa v manjši posodici položite nad vodo. Pazite, da vam voda ne pride v posodico z oljem. Nikar ne segrevajte direktno na ognju. Preden smolo nanašamo na rano jo nujno ohladimo, najlažje tako, da vročo vodo zamenjamo za led. Na opeklino jo nanesemo z hrbtno stranjo žličke, čez noč čez položimo gazo in narahlo povijemo. To storimo izključno z namenom, da smole ne pustimo na posteljnini in da se zdravilo v rano vpije. S tem pa se izognemo tudi, da bi si med spanjem rano odrgnili. Zjutraj rano odvijete in jo pustite na svežem zraku. Večerno mazanje ponavljate, dokler rana ni zaceljena.

Iz varnostnih razlogov kot avtorica članka ne odgovarjam za morebitne eksperimente, ki bi jih kdorkoli počel doma na podlagi tega članka. Napisano velja zgolj v slučaju, če imate na voljo kvalitetno konopljino smolo z veliko vsebnostjo thc, za vašo izbiro in morebitne posledice odgovarjate sami.

Tanja Cvetrežnik, 15. 09. 2016