Pogosta vprašanja

Kaj je konoplja?
Konoplja (znanstveno ime Cannabis sativa) je od 0,5 do 6 metrov visoka dvodomna rastlina, ki obsega 3 podvrste: Cannabis sativa (navadna konoplja), Cannabis indica (indijska konoplja) in Cannabis ruderalis. V konoplji se nahaja skupina substanc, ki se imenujejo kanabinoidi, ki so značilni za konopljo, vendar igrajo vlogo tudi v človeškem telesu. Eden od kanabinoidov ima psihoaktivni učinek, imenuje se delta-9-tetrahidrokanabinol ali THC. Konoplja je zaradi kanabinoidov uporabna v medicini ali kot rekreativna droga, zaradi trpežnih vlaken in visoke vsebnosti celuloze pa kot industrijska rastlina. V prehrani se uporabljajo predvsem konopljina semena.
Ali konoplja povzroča odvisnost?
Dolgoročni učinki kanabinoidov na telo so manj jasni. Raziskave so bile opravljene na področjih reproduktivnega sistema, mentalnega zdravja, potenciala zasvojljivosti, tveganju razvoja raka, učinkih na inteligenci in spominu, vendar nobena raziskava ni dokazala kakršnihkoli dolgoročnih negativnih učinkov, zato lahko rečemo, da zasvojljivost pri uporabi konoplje ni dokazana.
Kaj je endokanabinoidni sistem in zakaj je pomemben
Endogeni kanabinoidni sistem ali ECS je zelo pomemben fiziološki sistem, ki je v našem telesu prisoten za uravnavanje in vzdrževanje našega zdravja. Ob človeku, je prisoten tudi v vseh vretenčarjih in v nekaterih nižjih življenskih vrstah, kot so morske spužve in ploski črv.
Vloga tega sistema je ogromna saj uravnava pomembne funkcije v našem telesu, kot so apetit, spanec, reprodukcija, plodnost, pozabljanje, zaščita in preventiva pred stresom. Prav tako igra pomembno vlogo pri vnosu telesne energije, hranjenju in procesiranju, pomaga imunskemu sistemu in odloča o usodi celic, posebaj tistih nezdravih.
Kaj je najpomembnejša vloga EKS-ja in kako se to pozna na nivoju celice, tkiva in organov?
Kaj je toraj vloga ECS-ja? Z eno besedo, homeostaza. Homeostaza je obstoj stabilnega notranjega (celičnega) okolja v dinamičnem, vedno se spreminjajočem zunanjem okolju. Pristojnost tega sistema je ravnovesje in če je karkoli izven ravnovesja, bo ta sistem poskušal vzpostaviti prvotno stanje.
To se dogaja na celični ravni, če celica postane rakasta in se začne vesti nenormalno se bodo endokanabinoidi vezali na njo, kar sproži nepovratno kaskado reakcij, ki končno vodijo v programirano celično smrt (apoptozo) nenormalne celice.
Na področju tkiva, če obstaja poškodba, oteklina, bolečina in se začne pojavljati vnetje. Endokanabinoidi bodo imunskim celicam in žičnim celicam naročili, da ublažijo odziv na goreče bolečinske signale, zmanjšali bodo oteklino in onemogočili imunskim celicam, da bi izločale vnetne mulekule.
To sta samo dva primera vloge ECS-ja, vendar je bistvenega pomena, v skoraj vsakem pogledu našega kompleksnega življenskega motorja, koordinira interakcijo med našimi organi, živčni sistem, endokrini sistem in imunski sitem.