Pomladanska konopljina čajanka

Narava se prebuja, rastline so ozelenele in vrtičkarstvo je že v polnem zagonu. Društvo Hopla konoplja vabi vse, ki jih zanima rastlina konoplja, na popoldansko druženje ob čaju. Da pa čajanka ne bo zgolj užitek, jo bomo popestrili z delavnico, kjer boste podrobneje spoznali življenjski cikel te zdravilne in vsestransko uporabne rastline.

Z zadostno količino konoplje, bi v modernih časih lahko pognali papirno industrijo, ustvarjali trajne in visoko kakovostne tekstilne produkte. Biorazgradljivo plastiko iz konoplje več kot potrebujemo,  v ekološki gradnji so prednosti hitrega pridelka biomase neslutene. V sklopu zdrave prehrane je konoplja nenadomestljiv vir marsikaterih mineralov, rudnin, vlaknin itd. S proizvodnjo goriva iz konopljine biomase bi se samooskrba države s pogonskim gorivom lahko začela tudi v naši državi. Konoplja zagotavlja popoln komercialni, ekonomski in okoljevarstveni uspeh, ter nam nudi možnost, da si povrnemo našo suverenost in neodvisnost v svetovnem merilu.

Na prvi konopljini čajanki bomo skupaj bomo osvežili in dopolnili znanje o prvi polovici življenjskega cikla konoplje.

 

Delavnica pa bo pokrila sledeča področja:

  1. Konoplja doma in pravne ovire (5 min osvežitve), ki onemogočajo samooskrbo,
  2. življenjski cikel rastline na prostem v Sloveniji,
  3. primerno okolje in potrebe rastline za uspešno rast,
  4. primeren čas za pričetek kaljenja in setve,
  5. vzgoja mladih rastlin v varovanem okolju,
  6. vremenske nevšečnosti, škodljivci in bolezni v vegetativni fazi rasti.

 

Sledila bo ura druženja, uživanje v okusnih naravnih čajih in deljenju izkušenj. Čajanko bomo izvedli, če bo zainteresiranih vsaj 8 ljudi.

Po dogovoru z udeleženci, bomo pripravili tudi napredno delavnico, kjer se bomo poglobili v možnosti, ki jih prinaša delo s podtaknjenci, optimalnim razmerjem hranil, izdelavo lastnih organskih gnojil in kompostnih čajev, sožitje konoplje in endomikorize ter uporabo komplementarnih rastlin (dobrih prijateljev).  Pomladanska čajanka je prvi del serije predavanj, izobraževanja in druženj. Pomladanski čajanki bosta sledili poletna in jesenska čajanka, kjer se bomo pogovorili o drugih fazi rasti (cvetenje), spravilu, težavah pri sušenju in hrambi pridelka ter njegovi poti do končnih izdelkov. Glede na interes pa bomo dodajali čajanke, kjer se bomo poglabljali v naprednejše ekološke tehnike vzgoje in varovanja rastlin.

Predavanja so organizirana neprofitno in najem predavalnice ter opreme se pokriva s prostovljnimi prispevki ter donacijami. Podprite nas po svojih zmožnostih –  za člane društva Hopla konoplja priporočamo prostovoljni prispevek v višini 10 €, za zunanje obiskovalce pa 20 €.

Prijave zbiramo na: info@hopla-konoplja.si do 31.3.2017. Lahko pa se prijavite tudi tako, da na telefonsko številko 031555116 pošljete svoj elektronski naslov s pripisom ŽIVLJENJSKI CIKEL KONOPLJE.  Za termin pa se dogovorimo s prijavljenimi, predvidoma v začetku aprila.

Družbo vam bova delala Uroš Švigelj in Tanja Cvetrežnik.