Pravice v primeru zasega konoplje

Veliko ljudi me sprašuje, kako je z urejenostjo naše zakonodaje, da bi si smeli posaditi seme ali bilko konoplje. Kupili so semena na črnem trgu, dobili sadike od prijateljev in znancev, ali pa jih čisto legalno kupili v državi EU, le dober korak stran, v Avstriji. V Evropi je marsikaj dovoljeno, zelo različno od države do države. Nekje si smeš sam vzgojiti par biljk, nekje ti zdravnik predpiše cvet konoplje, drugje se z svetovanjem bolnikom ukvarjajo gojitelji rastlin. Vsekakor razmere za uporabnike kažejo na izboljšanje a vendarle ne morem, da se ne bi vprašala, če vsi živimo v isti Evropi. Na domačih tleh se ni premaknilo popolnoma nič: kot prebivalka Slovenije še vedno ne smem gojiti konoplje, niti ene same v svojem vrtu. Drugače je seveda, če želiš postati kmet ali poslovnež in se ukvarjati z gojenjem konoplje, s semeni in čajem. Če si pripravljen velikodušno izpolniti goro papirjev, plačati takso državi in se izpostaviti na milost in nemilost karakterju inšpektorja, potem seveda lahko. Ko kupite pregrešno draga tuja semena in si pridobite dovoljenje gospoda Grkmana iz ministrstva za kmetijstvo, lahko konopljo sejete na svojo njivo, ki mora biti registrirana kot kmetijska površina (GERK). Če delujete v okviru manjše ekološke kmetije lahko sejete na 100m2, sicer ste obvezani na najmanj 1000m2. Kot fizična oseba pa vam ostane zgolj prepuščenost birokratskim mlinom v kolikor se vendarle odločite storiti to grozno dejanje in spraviti bilko v življenje.

Ko te potegne v jadra sistema se po mnenju Zveze nevladnih organizacij na področju drog in njihove uporabe škoda posamezniku šele začne. Društva, ki so zbrana v Zvezi poročajo o nešteto primerih, ko najden zvitek, rastoča ali suha rastlina, ter prisotnost določenih nepsihoaktivnih presnovkov v urinu ali krvi povzročijo neprecenljivo škodo posamezniku, enormne stroške družinskemu in državnemu proračunu ter neizmerno škodo v posameznikovem osebnem življenju. Niso osamljeni primeri, ko posameznik neosnovano ali brez kakršnihkoli dokazov o kaznivem dejanju ali vožnji pod vplivom mamil izgubi vozniško dovoljenje, posledično zaposlitev, stanovanje itd. Zaradi sramote, ki jo posameznik doživi v teh procesih razpadajo družine, otroci ostanejo brez staršev, ti pa ždijo v slovenskih prenatrpanih zaporih. Veliko lažje je najti uporabnika konoplje kot državne št.1 kriminalce, seveda. 

Kdo je odgovoren za trenutno stanje v državi je jasno. Pa ni to politika ali stroka, da ne bo pomote, ti so svojo pripravljenost pokazali. Krivci ždijo na uradih pod okriljem ministrstva za zdravje in bodo kljub spremembi vlade varno ostali na svojih delavnih mestih. Njih krivdo bi bilo preprosto dokazati, če ne bi bili tisti, ki jih ohranjajo na položajih enako umazani. Vsekakor smo od države nesponzorirane nevladne organizacije opozorile vse potrebne inštitucije in odgovorne osebe o aktivnostih in neaktivnostih državnih organov. Namesto, da bi se stvar raziskala se je našlo kup denarja na ministrstvu za zdravje, s katerim po besedah Vesne Kerstin Petrič “divje” sponzorirajo nevladne organizacije za boj proti konoplji. Te nevladne organizacije pa vodijo sami ali njihovi pomočniki, ki spretno črpajo proračunska sredstva  z namenom oskruniti znanje, ki se je ohranilo in ga nadomestiti z puhlicami prohibicionističnih, večkrat slišanih parol. Torej vojska napada z vso močjo. A ljubitelji konoplje smo trmasta bitja. Precej desetletij smo vzdrževali in ohranjali prepovedane rastline, si delili izkušnje in spoznanja v zvezi z njimi in energije za ohranitev imamo dovolj. Kdo pa je pravi krivec za obstoječo situacijo bo za nas odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice.

Potrpežljivo kot do sedaj, bomo svoja uradno registrirana društva udejanjali skozi glavne dejavnosti zapisane v imenih društev in se ukvarjali s samooskrbo, zdravjenjem, samozdravljenjem s konopljo ter se trudili predvsem za zagotovitev osnovnih človekovih pravic slehernemu državljanu Slovenije. 

 

Verjetno se sem in tja vprašate, kaj bi lahko storili tudi sami. Vsekakor se je najprej potrebno izobraziti o tem, kakšne pravice imate vi v kolikor se znajdete v enem izmed uradnih postopkov povezanih s konopljo in kakšne uradna oseba, ki postopek vodi. Vse o pravilni izvedbi postopka si lahko preberete na internetni strani Odbora za konopljo. Da pa boste znali zagovarjati svojo pravico do odgovorne rabe lastne konoplje, smo v  društvu Hopla konoplja ob pomoči Civilnega združenja za zaščito človekovih pravic za vas pripravili nabor členov zavezujoče zakonodaje, po kateri menimo, da bi se morali ravnati vsi izvajalci zakonov, mednarodnih pogodb in drugih pravnih aktov. Dokument Pravice v primeru zasega konoplje je pripravljen v obliki dokumenta za katerega smatramo, da mora biti prvi branik ob prisilnem vstopu v igro prohibicionista in priložen zapisniku v kolikor se znajdete v situaciji, ki vam krati pravico proste izbire načina zdravljenja ali celo omejevanje izbora izbranih prehrambenih ali kozmetičnih izdelkov za lastno uporabo. 

Seveda vam iskreno želimo, da ničesar od zgoraj napisanega ne bi nikoli potrebovali. Privoščimo pa vam tudi obilno skrivno letino in kvalitetne konopljine produkte. Bodite pametni, ne preprodajajte. Bodite pametni in uporabljajte zmerno. Delite izkušnje med seboj in če imate priložnost, povprašajte tudi naše vrle pupetirje, kdaj bodo uslišali ljudsko voljo po samooskrbi s konopljo, ki smo jo množično zahtevali že v začetku februarja 2013.

Konopljin blagor na dan 29. 7. 2018 vam želim Tanja Cvetrežnik

 

 

 

 

 

Pravice v primeru zasega konoplje

One Comment

Comments are closed.